VRIJ22_muziek_sousafoon-lrIedereen kan kunst maken bij VRIJDAG, jong en oud vinden er hun creatieve uitlaatklep. Met of zonder ervaring kan iedere Groninger direct beginnen met muziekles, een theatercursus of workshop beeldende kunst. De inschrijving is gestart voor de cursussen die na de zomervakantie beginnen. Er zijn negentien nieuwe cursussen en een grote hoeveelheid bestaande cursussen die opnieuw van start gaan. Aanmelden kan vanaf nu, via bijvrijdag.nl.

Muziek (Sint Jansstraat 7) │ Beeldende kunst (Walstraat 34) │ Theater (Noorderbuitensingel 11)

Nieuwe cursussen
In het aanbod van VRIJDAG vind je cursussen van 8 tot 33 weken en ook korte, intensieve workshops. Een groot aantal cursussen worden vanwege de grote belangstelling na de zomervakantie opnieuw aangeboden en er zijn 19 nieuwe programma’s toegevoegd aan het aanbod.

Muziek
Voor kinderen van 7 tot 11 jaar starten er 8-weekse introductiecursussen voor harp, piano, viool, gitaar, componeren en produceren van elektronische muziek. Tijdens de cursus maak je kennis met het instrument, raak je bekend met het notenschrift en krijg je een instrument in bruikleen om thuis te kunnen oefenen. Songwriting gevorderden is voor ieder die een stapel ideeën heeft maar het niet afkrijgt of toe is aan feedback en nieuwe inspiratie. Er start een gloednieuw klarinetensemble, deelnemers mogen zelf suggesties aandragen voor het repertoire. In de introductiecursus productie/mixen/studiotechniek leren jongeren en volwassenen de basisprincipes van het produceren en mixen van elektronische muziek.

Theater
Na de zomer start een theatergroep speciaal voor jongeren met autisme: Oog voor detail. In de cursus Van tekst naar vloer schrijven de cursisten zelf theaterteksten die ze daarna ook theatraal gaan maken. Deelnemers aan Voorstelling maken krijgen een budget, een regisseur en een scenograaf tot hun beschikking en gaan in 8 weken vanuit het grote niets een voorstelling spelen voor publiek.

Beeldende kunst
De Engelstalige cursus e-textiles opent de wereld waarin technologie en textiel gecombineerd worden. In de cursus (zeef)drukken op textiel kun je helemaal los met het maken van je eigen prints en patronen. In de teken- en schildercursus Zoom in, zoom out maak je vanuit een detail van een meegebrachte foto je eigen creatie. Bij Moulage en draperen leer je een goedwerkend patroon te maken. Ontwerpen in hout: nieuw leven start bij een waardevol object van de cursist. Dit erfstuk, kringloopvondst of bijvoorbeeld souvenir krijgt nieuw leven in combinatie met jouw eigen ontwerp in hout. Modelleren in gips opent deuren om jouw creaties van keramiek te reproduceren. Geïnteresseerden kunnen nu de specialistische technieken leren van sieraden ontwerpen en maken van porselein- en zilverklei. Topfotograaf Reyer Boxem leert je in de fotografiecursus Basisbeginselen van het kijken de kunst van een verhaal te vertellen in één beeld. Tijdens de cursus Fotobewerking in Photoshop leer je stap voor stap Photoshop verkennen zodat je jouw fotografie naar een nog hoger niveau kunt tillen.

Kunstenaar-docenten
Alle docenten bij VRIJDAG zijn zowel kunstenaar (musicus, theatermaker, beeldend kunstenaar) als docent. Deze enthousiaste en gedreven kunstenaar-docenten dagen iedereen uit om zijn of haar talent te ontdekken en te ontwikkelen.

Inschrijving
Inschrijven voor een cursus bij VRIJDAG kan via bijvrijdag.nl. Vroege inschrijvingen zijn gegarandeerd van een plek, alle cursussen hebben een maximaal aantal deelnemers. Voor kinderen, jongeren én volwassenen met een Stadjerspas wordt het lesgeld tot max € 450,- vergoed door het Jeugdfonds Sport & Cultuur of het Volwassenfonds. Studenten (t/m 27 jaar) krijgen 10% korting.

Over VRIJDAG|
Iedereen kan meedoen aan kunst en cultuur. Dat is de missie van VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen. In de gemeente Groningen biedt VRIJDAG cursussen en lessen muziek, theater en beeldende kunst. Ook verzorgt VRIJDAG aanbod voor het onderwijs en is zij in een aantal wijken actief met cultuurcoaches. In de hele provincie Groningen stimuleert VRIJDAG met POPgroningen popmuziek van Groningse bodem. En via het KultuurLoket maakt VRIJDAG amateurkunst mogelijk met advies en ondersteuning.

Gerelateerde berichten