Colosseum

Zaterdag 9 september is het nieuwe Skatepark Colosseum geopend aan de Koningsweg. Het was een feestelijk gebeuren. ‘We hebben echt een erg leuke dag gehad. De wethouder Sportzaken, Inge Jongman, was aanwezig en die benadrukte het belang van zo’n sportplek aan de Koningsweg’, aldus een enthousiaste Orlando Haak. Met die uitspraak was hij het roerend eens. ‘Er is een grote groep skaters, inliners, steppers en BMX’ers die veel baat hebben bij een veilig en kwalitatief hoogwaardig indoor skatepark.’

door Henk Busker

Geschiedenis
In 1997 werd de Stichting Skateboardpark in Groningen opgericht door skateboardende vrienden. In augustus 1997 begon de bouw van het skatepark aan de Peizerweg in Groningen. Een voormalige veilinghal zou in het vervolg dienstdoen als skatepark. In oktober 1997 opende het Colosseum 1.0 zijn deuren voor publiek. Het park draaide volledig op vrijwilligers. Op deze locatie begonnen de eerste lessen, demo’s, wedstrijden en andere evenementen. Met de opbrengsten hiervan werden de vaste lasten betaald. Na twee mooie jaren aan de Peizerweg werd het bestemmingsplan van de hal gewijzigd. Hierdoor moeste het skatepark vertrekken.

Na ook nog in een museum een skatebaan gerealiseerd te hebben, kwam er een geschikte locatie beschikbaar aan de Paradijsvogelstraat. Een ruime hal waar de sanitaire voorzieningen en relaxruimte nog ingebouwd moesten worden. In de zomer van 2001 kon de bouw beginnen. Het werd een skatepark waar vele wedstrijden en andere evenementen, zoals concertavonden, werden gehouden.
Na de zomer van 2013 werd het Colosseum overgenomen door Stichting PedalPark in Beijum en hield zich bezig met BMX-lessen, wedstrijden en demo’s. Vervolgens verhuisde het naar de Travertijnstraat en werd het gebouwd in twee oude gymzalen en het oude zwembad van een oude school. Eind 2022 stopte het huurcontract en moest er wederom een nieuwe locatie gevonden worden. En dat is nu de locatie aan de Koningsweg waarin het huidige skatepark Colosseum is gevestigd.

Verhuizen
In de grote loods aan de Koningsweg is met man en macht gewerkt om het park tijdig in gebruik te kunnen nemen. ‘De laatste locatie waar we hiervoor vertoefden was een school voor voortgezet onderwijs aan de Travertijnstraat in Vinkhuizen. Toen we hoorden dat deze school ging sluiten hebben we de gemeente gevraagd of wij daar gebruik van konden maken. Dat werd toegestaan en het inpandige zwembad werd omgebouwd tot een skatebaan. Na een aantal jaren moesten we alsnog verhuizen omdat de gemeente de school zou gaan slopen om daar nieuwbouw te plegen’, aldus Orlando. Naarstig op zoek naar een nieuwe locatie leek deze ruimte aan de Koningsweg ideaal, maar er moest nog erg veel gebeuren om het representatief te maken voor de sporters. Daar is het afgelopen jaar hard aan gewerkt, met (extra) subsidie van de gemeente, om dat voor elkaar te krijgen.

Veilig op wielen
Wie kunnen daar terecht om te gaan sporten? Orlando: ‘Alles wat zich op wielen voortbeweegt en acht jaar of ouder is, is van harte welkom. Geen gewone fietsen, dat lijkt mij duidelijk, maar skaters, BMX’ers, stuntsteppers (voor de kinderen) en inlineskaters. Om de sport zo veilig mogelijk te kunnen laten verlopen zijn er regels opgesteld, die natuurlijk nageleefd moeten worden. Maar over het algemeen corrigeren de rollende deelnemers elkaar. Natuurlijk attenderen we deze fanatiekelingen erop (want hard gaat het wél) als ze zich niet goed gedragen. Over het algemeen gaat alles op een veilige en vriendschappelijke manier.’

Jeugdfonds Sport en Cultuur
Voor gezinnen met een kleine beurs is er het Jeugdfonds Sport& Cultuur om sportkleding, dansschoenen of huur van een instrument te betalen of een vergoeding te geven. Evenals de contributie of het lesgeld en andere benodigdheden. ‘Zo kan iedereen genieten van deze sport’, aldus Orlando Haak.

Skatepark Colosseum
Stichting PedalPark Groningen
Skateboard & BMX park
Koningsweg 27-3
9731 AP Groningen
Bellen of WhatsApp: 06-2752 9470
info@nullcolosseum.nl

Gerelateerde berichten