VPTZ wandelen“Als vrijwilliger help ik ontzorgen tijdens de laatste levensfase van mensen’’

Met Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg verlichten vrijwilligers van Humanitas het leven van mensen in de laatste fase van hun leven. Ze nemen wat uren van een mantelzorger over, hebben tijd en aandacht voor de zieke en een luisterend oor voor de mantelzorgster. Vrijwilliger Gea deelt haar verhaal.

“Tijdens de wandelingen had mevrouw veel te vertellen.”
Het was goed geregeld bij het echtpaar waar ik thuis kwam’’, vertelt Gea. ‘’Bij aankomst kon ik direct mijn handen wassen en ook was het houden van anderhalve meter afstand geen probleem. Ik werd met open armen ontvangen. Het echtpaar vond het fijn om iemand van buiten de thuiszorg op bezoek te hebben, die rustig de tijd voor ze nam. Meneer was door een ernstige ziekte aan bed gebonden en mevrouw kon niet zelfstandig naar buiten vanwege een risico op vallen. Vóór de coronatijd wandelde ze geregeld met haar buurvrouw, maar omdat deze tot de risicogroep behoort, was dit niet meer mogelijk. Daarom ben ik gaan wandelen met mevrouw. Elke week na de thee, gingen we naar buiten en namen we een andere looproute. Deze tochtjes deden haar zichtbaar goed. Tijdens de wandelingen kon mevrouw haar zinnen even verzetten, waardoor ze er bij thuiskomst met nieuwe energie voor haar man kon zijn.’’

Eindelijk weer gezelschap in huis
“Met een andere mevrouw die alleen woonde, had ik in april hele mooie gesprekken via de telefoon. Vanwege de Coronatijd hebben we elkaar een tijd niet in levenden lijve kunnen zien. Sinds mei durft ze het weer aan om mij bij haar thuis te ontvangen. We werken dan samen in de tuin en we genieten er beiden van elkaar weer te zien. “Eindelijk, weer een levend persoon in mijn huis’’, zei mevrouw toen ik weer langs kwam. Dat had ze erg gemist’.”

Heeft u hulp nodig?
Bent u ziek of is er iemand in uw omgeving zo ziek dat hij of zij niet meer beter kan worden? Neem dan contact op met Marjan de Jong via 06-23 03 97 44 of via m.dejong1@nullhumanitas.nl.
Of bel naar het Meld- en informatiepunt van Humanitas via 050-312 60 00. Er komt dan iemand bij u thuis om uw vragen en wensen te bespreken.
U kunt zich ook aanmelden als vrijwilliger.

Deze vrijwilligershulp wordt door Humanitas gecoördineerd in de stad Groningen,  Haren, Het Hogeland, Westerkwartier en Omgeving Hoogezand-Sappemeer.

Gerelateerde berichten