Logo-gemeente-Groningen---rood-zwart_0

Voor de energietoeslag 2023 komt in juli 2023 nieuwe landelijke wetgeving. Gemeenten mogen nu nog niet het totaalbedrag van 1.300 euro uitkeren. Wél mogen ze nu al 500 euro van dit totaalbedrag uitkeren aan de inwoners die ook in aanmerking kwamen voor de energietoeslag voor 2022. Het college van de gemeente Groningen heeft besloten om aan deze groep de 500 euro eind april uit te keren. Wethouder Eelco Eikenaar: ‘Inwoners ontvangen op deze manier op twee momenten een gedeelte van het bedrag. Deze spreiding kan helpend zijn bij de energiekosten die elke maand terugkomen.’ De rest van de uitbetaling voor de energietoeslag 2023 kan rond de zomer worden aangevraagd.

Automatische uitbetaling april
Inwoners die ook de energietoeslag van 2022 hebben ontvangen eind april automatisch de € 500 op hun rekening. Zij hoeven dus geen aanvraag te doen. Verspreiding van de betaling helpt de inwoners meer om het geld te gebruiken voor de maandelijkse hoge energielasten.

Nieuwe energietoeslag rond de zomer
Naar verwachting is in juli de nieuwe landelijke wetgeving voor de energietoeslag 2023 klaar. Dan weten gemeenten ook hoeveel geld inwoners kunnen krijgen die in 2023 een laag inkomen hebben. Rond de zomer is het voor inwoners mogelijk om deze toeslag aan te vragen. Inwoners waarvan de gemeente weet dat ze in 2023 ook een inkomen onder 120% van de bijstandsnorm hebben, ontvangen automatisch 800 euro rond de zomer.

Meer informatie
De regeling voor de energietoeslag is voor mensen die een inkomen hebben van 120% van de bijstandsnorm. In 2022 heeft de gemeente aan 22.465 inwoners de energietoeslag 2022 uitbetaald. Meer informatie staat op onze website: gemeente.groningen.nl/hulppakket.

Gerelateerde berichten