In heel Nederland is het op 9 en 10 september weer Open Monumentendag. Dit houdt in dat je gratis toegang hebt tot tal van monumentale gebouwen, waar je anders geen toegang toe hebt of niet zo snel naar binnen loopt. Het thema van Open Monumentendag van dit jaar is ‘Levend erfgoed’. Erfgoed staat veel in de belangstelling en je kunt aan van alles denken: de Groningse taal, tradities als Gronings Ontzet en typische Groningse dingen als de molleboon en de eierbal. Levend erfgoed verandert mee met de tijd. Gebouwen en hun geschiedenis vormen een belangrijk onderdeel van dat erfgoed.

In stad in ommeland zijn dat weekend tal van monumentale panden te bewonderen, monumenten met elk zijn eigen verhaal. Daarnaast zijn er tal van activiteiten zoals live optredens, wandelingen en lezingen.
In de buurt van Lewenborg is al van alles te zien, je hoeft dus niet eens naar de binnenstad om monumenten te bekijken.

Garmerwolde
Dorshuis De Leeuw in Garmerwolde heeft op zondag haar deuren voor het publiek geopend. Cindy Timmer draagt er verhalen en gedichten voor.
Op zaterdag en zondag is in Garmerwolde de prachtige dorpskerk met haar gerestaureerde, losstaande toren te bezichtigen. Op zondagochtend geeft Olav Vos daar een broescursus Gronings.
Op zondagmiddag geeft Lut Gielen, restauratieschilder, een flitslezing over de restauratie van de gewelfschilderingen in de kerk.
Er worden rondleidingen verzorgd.

Aan de Dorpsweg 1 verzorgt op zaterdag 9 september (om 11 uur) Rogier Verhagen een flitslezing over Groninger appelrassen. Aan Dorpsweg 41 is het weekend de Melkfabriek van Garmerwolde geopend, met een speciale tentoonstelling over de pudding van Polak, die beroemd werd dankzij de Mändelchenpudding. In de Langelandstermolen aan de Lageweg in Garmerwolde is zondag om 11 uur een optreden van Luna Hamelink (die zondagmiddag om 15 uur optreedt in Café Jägermeister aan de Geweideweg 1). Er is een wandeling door Garmerwolde op zaterdag en zondag (flyer met route verkrijgbaar bij kerk, melkfabriek en bij de Agrishop) en op zondag een volksverhalenwandeling (let op: aanmelden verplicht).

Noorddijk
Boerderij Kerkenheem, naast de Stefanuskerk Noorddijk, heeft op beide dagen haar deuren voor publiek geopend. De Stefanuskerk, het oudste bouwwerk in de luwte van Lewenborg, is beide dagen ook te bezichtigen. Daarnaast is op zaterdag de Noordermolen in natuurgebied Kardinge open. Om 15 uur verzorgt Luna Hamelink daar een optreden. Korenmolen Wilhelmina in Noorderhogebrug is zaterdag eveneens te bezichtigen.

Rioolgemaal
Rioolgemaal Damsterdiep, ontworpen door Siebe Jan Bouma, is een bijzonder gebouw dat op zaterdag te bezichtigen is. Het rioolwater van de stad Groningen wordt via dit gemaal naar de rioolwaterzuivering in Garmerwolde gepompt. Op 9 september is het eveneens Ontdekdag Riool, Water en Toekomst. Je kunt dan naast het bezichtigen van rioolgemalen in de stad ook afdalen in een rioolbuis aan het Kattendiep. Zie alle info hierover op https://waargaatdatheen.com.

Het Oude Politiebureau
Het in de Oosterparkwijk gevestigde gebouw aan de Zaagmuldersweg herbergt inmiddels een stadsrestaurant. Het gebouw werd in 1928 gebouwd naar een ontwerp van architect Siebe Jan Bouma. Op zondag geopend tussen 10 en 17 uur.

Programma op de website en infomarkt in Museum aan de A. Van Noordlaren tot aan hartje binnenstad; er is enorm veel te zien. Monumentale kerkgebouwen, gasthuizen, gebouwen van de universiteit en natuurlijk de Olle Grieze. Kijk op de website voor het volledige programma en de openingstijden: https://www.openmonumentendag.nl/comite/groningen/

Op zaterdag is in het Museum aan de A, aan de Brugstraat de hele dag een informatiemarkt met alle informatie over het programma van Open Monumentendag en diverse stands van erfgoedorganisaties.

Voor alle te bezichtigen monumenten in Groningen en alle tijdstippen: raadpleeg de website.

Gerelateerde berichten