Logo_EC_Noorddijk…en nog voordelig ook!

Wij zijn een energiecoöperatie die lokaal duurzame (groene) energie opwekt. Eén van de ruim 100 energiecoöperaties in het Noorden en inmiddels zijn er bijna 500 in heel Nederland. Met in totaal 85.000 leden. Wij zijn in mei 2018 opgericht met nu 45 leden in Noorddijk en omgeving.
Sinds oktober 2018 produceren we (zonne-) energie: ruim 160.000 kWh in het eerste jaar.

Waarom doen we dit?
De knop moet om, de gaskraan gaat dicht. De overheid gaat vaart maken. De energietransitie komt eraan. Dat willen we niet overlaten aan projectontwikkelaars en overheden.
We weten allemaal waar de winsten uit het gas naartoe zijn gegaan. Met die groene energie kan het ook anders! We willen (een flink deel van) het eigenaarschap over die groene energie verwerven. Zo houden we het geld in de eigen regio en bepalen zelf wat we daarmee doen. Bijvoorbeeld de kosten van de energietransitie die bij de mensen zelf terecht komen betalen. Een energiecoöperatie is daarvoor een geschikte vorm omdat de leden zelf beslissen wat er met dat geld gaat gebeuren.

Na het succes van ons eerste zonnedak zijn we gestart met een nieuw zonnedak en u kunt meedoen.

Groene stroom opwekken zonder zonnepanelen op je eigen dak
Hoe werkt dat? In het kader van de energietransitie geeft de overheid subsidie op het lokaal opwekken van groene stroom in eigen beheer. Als u deelneemt in ons zonnedak betaalt u eenmalig € 99, – per zondeel van 250 kWh en krijgt u elk jaar netto € 16,- terug via uw energieleverancier. De kosten voor het deelnemen in dit project verdient u in ruim 6 jaar terug. De overheid garandeert deze regeling voor 15 jaar. Het is goedkoper dan zelf zonnepanelen op uw dak leggen en u hebt er verder geen omkijken naar. De coöperatie regelt alles.
U kunt deelnemen tot het maximum van uw eigen verbruik. Als u bijvoorbeeld 2500 kWh per jaar aan elektriciteit verbruikt, kunt u 10 zondelen van 250 kWh afnemen.

Dak van de loods aan de Noorddijkerweg 5
Het dak waar de zonnepanelen op komen te liggen wordt gratis beschikbaar gesteld door de eigenaar van de loods aan de Noorddijkerweg 5: Roelf Mulder. Roelf is ook voorzitter van onze coöperatie. Op het dak komen 184 hoogwaardige panelen te liggen die samen goed zijn voor een geschatte jaarproductie van tenminste 50.000 kWh. We geven 200 certificaten uit van elk 250 kWh. Voor alle duidelijkheid: u wordt geen eigenaar van een zonnepaneel, maar koopt een aandeel in de opbrengst. In ruil daarvoor krijgt u de energiebelasting van de overheid terug ( = de bovengenoemde € 16,- netto per aandeel).

Informatieavond in Het Dok
Op maandag 27 januari a.s. houden we een informatieavond over dit aanbod en andere activiteiten van onze coöperatie. We werken daarbij samen met o.a. de Lewenborger Energie Coöperatie in oprichting. Wij zijn ook zeer benieuwd waar u behoefte aan hebt en welke plannen u hebt om uw energierekening omlaag te krijgen. Graag nodigen we uit om deze avond te bezoeken: maandag 27 januari 20.00 uur, Het Dok

Intekenen op onze website
Wilt u niet zo lang wachten en hebt u belangstelling om mee te doen? Op onze website vindt u het belangstellings-registratieformulier: www.ecnoorddijk.nl

Gerelateerde berichten