unnamedOp vrijdag 27 augustus 2021 organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen tijdens de Nacht van de Vleermuis een excursie in en rond de ecologische buurt Drielanden in Groningen. Deze buurt heeft een heel eigen karakter door de nadruk op duurzaamheid, energiebesparing en ecologische waarden. In 2018 is de buurtwerkgroep Natuur en Milieu Drielanden met veldbiologen van de KNNV Groningen begonnen om alle planten- en diersoorten in de wijk in kaart te brengen. De excursie tijdens de Nacht van de Vleermuis draagt bij aan dit inventarisatieproject.


Geschikt voor het hele gezin

Kom kennismaken met deze bijzondere zoogdieren. Waar wonen ze? Waar leven ze van? Tijdens de schemering zijn ze nog te zien, maar als het echt donker is hoe vinden wij ze dan en hoe vinden zij dan hun weg? Vleermuizen maken ultrasoon geluid en oriënteren zich op de echo’s daarvan. Dat geluid is voor mensenoren niet hoorbaar, maar een batdetector maakt dat hoge geluid wel hoorbaar voor ons. Iedere soort is met enige oefening herkenbaar aan een eigen ritme en geluid. En in augustus is de balts van vleermuizen: de mannetjesvleermuizen lokken met een heel apart geluid de vrouwtjesvleermuizen.

Aanmelden
Deelname aan de excursie in Drielanden en omgeving op 27 augustus kan uitsluitend na aanmelding via thorhold@nullhotmail.com, t/m donderdag 26 augustus 12.00 uur. Kosten voor deelname: volwassenen € 3,50; kinderen € 2,-.

Programma: 20.15 uur verzamelen en korte inleiding. Na zonsondergang voert de excursie vanaf 21.00 uur eerst door de wijk en eindigt bij het meertje tussen Stuurboordswal en Overloop, en duurt ongeveer tot 22.15 uur. De excursie begint bij het bankje in het perk met de Waterstenen, tegenover Waterland 72 in de buurt Drielanden te Groningen.

Zie verder http://www.nachtvandevleermuis.nl/activiteiten/groningen

NB. Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgezegd.

Foto
Foto van een Rosse Vleermuis kijkend vanaf een boom. Fotograaf is: ©René Janssen.

Gerelateerde berichten