Afbeelding1

De Stichting Nieuw Nabuurschap uit Groningen maakt kans op een Appeltje van Oranje 2021. En vanaf 11 januari kan het Nederlands publiek de winkansen van dit project vergroten. Dat kan door te stemmen op Stichting Nieuw Nabuurschap als favoriet. Er zijn in totaal 40 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan tot en met 20 januari via appeltjevanoranje.nl.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Mentale Kracht. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar projecten die ervoor zorgen dat mensen die het mentaal niet gemakkelijk hebben, zich weer goed voelen. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

Nieuw Nabuurschap
Stichting Nieuw Nabuurschap is ontstaan vanuit een ouderinitiatief. De stichting wil de maatschappelijke participatie bevorderen van veelal hoogopgeleide mensen met langdurige psychiatrische problematiek. Dit wordt gedaan door een aanbod van arbeidsmatigedagbesteding in een professioneel administratiekantoor. De administratieve diensten van de stichting liggen op het gebied van belastingzaken, bedrijfsadministraties en inkomensbeheer. De diensten worden verricht ‘dóór, maar ook vóór, mensen met een langdurige psychische problematiek. De aangeboden diensten zijn laagdrempelig voor mensen die ook in zorg zijn bij een GGZ-instelling. De werkomgeving en de werkstructurering in de kantooromgeving worden aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Mensen worden dus ingezet naar vermogen. Niet alleen de mensen in de dagbesteding maar ook de lotgenoten worden daarmee meer in hun kracht gezet. De Stichting levert zo tevens een bijdrage aan armoedebestrijding en preventie. Door het ontzorgen van lotgenoten ontstaat er bij hen vaak meer ruimte om aandacht te hebben voor andere levensgebieden. Deze formule is uniek in Nederland!

“Mensen die psychosegevoelig zijn, zijn niet minder intelligent en willen met hun kwaliteiten graag iets betekenen en bijdragen in deze maatschappij.”

De projecten Belastingtoko, Paperassentoko, Verhuistoko, Bewindvoering, en het Klusburo zijn initiatieven van de Stichting Nieuw Nabuurschap. Zie hiervoor ook: www.belastingtoko.nl. Vele honderden mensen hebben inmiddels de weg naar de stichting gevonden voor ondersteuning en advies.

Koningin Máxima
De prijzen worden uitgereikt door Koningin Máxima. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Dus:  stem.oranjefonds.nl/nieuwnabuurschap

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Gerelateerde berichten