Nanno_KranenborgNanno_Kranenborg24 April jl. kreeg Nanno Kranenborg (geboren 8 december 1949 in Oostwold, Oldambt) een telefoontje van Koen Schuiling, burgemeester van Groningen. Nanno dacht dat het een grapje was. Maar toen de heer Schuiling met meer feitenkennis kwam en Nanno verzocht thuis te blijven die dag, wist hij dat het toch serieus was. ’s Middags verschenen Mick Duzink en Wim Benneker van de Oldstars van FC Groningen voor zijn deur op Mooiland met een groot verrassingspakket. Reden: Nanno was geridderd tot lid van de Orde van Oranje Nassau.

Een mooie aanleiding om nader kennis te maken met deze toch wel markante, bijzondere man. Begin juni spraken wij elkaar. Het feit dat Nanno al jaren ‘ouderen’ stimuleert om in beweging te komen en te blijven, hetzij door te zwemmen, maar recent nog meer door Walking Football, was aanleiding om hem voor te dragen. Toen Nanno nog bij de NS werkte gaf hij op vrijdagavond al les aan mensen in het Helperbad. Tegenwoordig, hij doet dit al 4 jaar, is hij badmeester in het natuurbad van Engelbert. In 2014 werd hij lid van de Oldstars van FC Groningen, waar hij mede het Walking Football opzette. Eerst als speler, later ook regelmatig als trainer. Walking Football werd een begrip en hij zette deze tak van sport op in Bedum, Kardinge en GEO, Garmerwolde. Op een bevlogen manier traint hij daar vele voetballiefhebbers, die de 60 jaar gepasseerd zijn. Door persoonlijke benadering heeft hij velen weten te bewegen deel te gaan nemen. En het eind is nog niet in zicht, want door een aantal verenigingen is Nanno benaderd om ook bij hen Walking Football op te zetten.

Nanno was vanaf 1970 werkzaam bij de NS als machinist. Hij begon in Rotterdam. Maar in 1980 keerde hij met zijn vrouw en oudste dochter Mariëlle en zoon Berthil, terug in Groningen. Zij gingen wonen aan het Want in Lewenborg, waar hun jongste dochter Suzanna, geboren werd. Zij woonden hier met veel plezier tot 1997. Zij verhuisden toen naar Mooiland. Tot hij met pensioen ging in 2005, werkte hij bij NS. Vervolgens was hij met een 0-uren contract nog 10 jaar werkzaam bij Arriva waar hij naast het machinistzijn, ook aspirant-machinisten begeleidde.

Hij combineerde zijn werk bij de NS al die jaren met zijn passie, eerst als voetballer, later als trainer. Hij begon met voetballen bij VVS Oostwold en maakte zijn debuut op 16-jarige leeftijd tegen Drenthina, waar hij meteen scoorde. Werd gescout door Veendam. Na zijn militaire dienst, woonachtig in Rotterdam, speelde hij voor Sparta. Hij koos toen toch voor een vaste baan bij de NS. Met een aantal spelers ging hij naar Neptunus. Ook speelde hij voor het Nederlands spoorelftal met onder meer Dick van Dijk, later spits bij Ajax. Toen begon ook zijn trainerscarrière. Terug in Groningen begon hij als speler/trainer bij FC Lewenborg, vervolgens Middelstum, Haren, weer Lewenborg en in twee periodes bij SC Gronitas. Opmerkelijk was dat hij met alle verenigingen kampioen werd. Ook bij Engelbert was hij trainer. Daarnaast liepen veel aankomende trainers stage bij hem.

Nanno is naast dit alles getrouwd met Liesbeth, straks 50 jaar. Hij heeft drie kinderen en zes kleinkinderen. En hij heeft nog een paar mooie hobby’s, namelijk koikarpers en hun hond Sandy. In de huidige coronatijd wandelt hij dagelijks samen met zijn vrouw en Xenna vele kilometers.

Het was erg plezierig met Nanno in gesprek te zijn.

Gerelateerde berichten