DrukwerkVrijdag 9 December 2022 – SCHRIJFACTIE VOOR MENSENRECHTEN IN HET DOK LEWENBORG

Op 10 december is het de Dag van de Mensenrechten. Rond die datum wordt het grootste mensenrechtenevenement ter wereld gehouden, Amnesty’s schrijfactie Write for Rights.

Tijdens de jaarlijkse Write for Rights-schrijfactie sturen mensen van over de hele wereld brieven tegen onrecht aan de machthebbers die mensenrechten schenden. We schrijven voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, hun mening of om wie ze zijn. Zo zetten we machthebbers onder druk om onrecht te stoppen en geven we de mensen voor wie we actievoeren moed. Daardoor werden al tientallen mensen vrijgelaten, werden rechtszaken heropend en kregen bedreigde mensen bescherming.

Op 9 december van 10:00-17:00 uur kun je aan deze schrijfmarathon meedoen in Wijkcentrum Het Dok, Kajuit 4 in Groningen.

Samen maken we echt een verschil. Geen twijfel mogelijk!
De stapels brieven zijn van enorme waarde. De inhoud van de brieven en kaarten mag je natuurlijk zelf bedenken, maar het hoeft niet. Er liggen voorbeeldbrieven die je kunt overschrijven. En er zijn voorbeelden van groeten-kaarten die je kunt sturen aan de mensen voor wie we actievoeren. Zo laten we ze merken dat ze niet vergeten worden. Dus: Schrijf een brief, verander een leven!

Dit jaar schrijven we voor Dorgelesse uit Kameroen die gevangen zit omdat ze demonstreerde tegen de armoede; Voor Luis Manuel uit Cuba die opkomt voor vrije meningsuiting; voor Aleksandra uit Rusland, die informatie verspreidde over het bombardement op burgers in Marioepol in Oekraïne; Voor Vahid uit Iran die in eenzame opsluiting zit en gemarteld wordt omdat hij tegen ongelijkheid en politieke onderdrukking demonstreerde.

Er is in Het Dok ruimte om op 1,5 meter afstand van elkaar te schrijven aan een eigen tafel, met een eigen schrijfpakket. In het schrijfpakket zit informatie over de mensen voor wie we schrijven, voorbeeldbrieven en pen en papier.

Thuis schrijven kan ook. Een eigen schrijfpakket kan besteld worden via de website van Amnesty  (www.amnesty.nl) of afgehaald worden in Het Dok op 9 december.

Vanaf 20 november kun je via de website www.amnesty.nl/write-for-rights razendsnel brieven ondertekenen voor de tien mensen voor wie dit jaar actiegevoerd wordt. Het kost maar een paar minuten tijd en heeft toch een groot effect. Amnesty print alle digitaal ondertekende brieven uit en doet ze op de post. De hele maand december kan dat via je eigen computer.

Meer weten? Agnes van Wijnen 06 24700103 of Anja van Zanten 06 8186366.

Gerelateerde berichten