Katsgewijs_V_Advies_Blauw-oranje
Veel katten zijn bang voor de harde knallen, sissen, hoge fluiten, geuren en lichtflitsen die gepaard gaan met het afsteken van vuurwerk.

Kortdurende angst is normaal en nuttig
Doordat uw kat angst ervaart is zij in staat een gevaarlijke situatie te overleven. Een bange kat zal meestal vluchten of zich verstoppen. Wanneer het gevaar geweken is zal zij weer uit haar schuilplaats tevoorschijn komen.

Stress is slecht voor de gezondheid
Katten houden van voorspelbaarheid en controle. Langdurige of extreme angst veroorzaakt stress en tast het welzijn van uw kat aan. Chronische stress verlaagt de weerstand waardoor er kans is op infecties aan de urinewegen en het maagdarmkanaal met onzindelijkheid als gevolg.

Ken uw kat, ken uw buurt
Elke kat is anders en is het belangrijk dat uw weet hoe uw kat op vuurwerk reageert. Zorg dat u weet hoeveel, wanneer en wat voor soort vuurwerk er in uw buurt wordt afgestoken.

Zorg voor een prettige verstopplaats
Rond oudjaar is het belangrijk dat uw kat een comfortabele schuilplaats heeft waar zij zich veilig voelt. Onderzoek in asielen heeft aangetoond dat katten die zich kunnen verstoppen (bv. in een doos) zich prettiger voelen. Zet de doos op zijn kant en leg een deken of kleedje waarop de kat eerder heeft geslapen in de doos; een bekende geur geeft een gevoel van veiligheid. Zet op oudjaarsavond de kattenbak en eet- en drinkbakjes dicht bij de schuilplaats van uw kat.

Tips voor Oudejaarsdag/avond
– Sluit ramen, deuren, roosters en het kattenluik.
– Let op dat uw kat niet ontsnapt om middernacht!
– Zorg dat uw kat gechipt is, dat de chip geregistreerd is én dat het telefoonnummer juist is.
– Zorg voor een prettige verstopplaats en zet de kattenbak, eet-en drinkbakjes in de buurt.
– Blokkeer geluid en lichtflitsen door gordijnen te sluiten; laat het licht aan en/of zet de radio aan.
– Laat een verstopte kat zitten waar zij zit.
– Blijf rustig en houd de kat niet tegen haar zin in vast; dit kan agressie uitlokken.

Gerelateerde berichten