UMCG-bij-avond-5001-HDR-©-2020-Siebrand-H.-Wiegman

Het UMCG is een petitie gestart om het kinderhartcentrum voor het ziekenhuis en dus het Noorden te behouden. Demissionair minister Hugo de Jonge besloot onlangs onder meer het kinderhartcentrum van het UMCG te sluiten om de zorg efficiënter te organiseren. De minister gaat daarbij echter voorbij aan een goede regionale spreiding van deze specialistische zorg en de jarenlang opgebouwde kennis en ervaring in Groningen. De petitie moet de minister bewegen zijn besluit terug te draaien. Op dit moment is de teller de 200.000 handtekeningen al gepasseerd.

De petitie werd afgelopen donderdagochtend opgezet en binnen vierentwintig uur tekenden al ruim 10.000 mensen. De volgende dag stond de teller al op 70.000 en op Eerste Kerstdag werd de grens van 100.000 doorbroken.
De actie werd opgezet door een moeder van een in het UMCG behandeld hartpatiëntje en werd veel gedeeld op sociale media. Twee Kamerleden uit de Stad (Attje Kuiken en Henk Nijboer, beide PvdA) hebben de actie inmiddels ook in Den Haag op de agenda gezet door vragen te stellen aan minister De Jonge.

Het besluit van de minister betekent dat het UMCG over twee jaar geen hartoperaties meer mag uitvoeren bij kinderen met een hartafwijking. Maar ook complexe hartoperaties bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking mogen dan niet meer worden uitgevoerd door het UMCG.
Het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen in het UMCG noemt de beslissing van de minister ‘ondoordacht’, omdat het vreest voor een groot verlies aan kennis in Noord-Nederland. Ook vreest het CCH voor een ‘domino-effect’, doordat ook andere complexe en acute zorg binnen het ziekenhuis op een lager pitje komt te staan.

Klik op deze link als je de petitie tegen het besluit van de minister wilt tekenen.

Gerelateerde berichten