ZomerlezenEr zijn in Groningen kinderen met een migratieachtergrond die nog niet zo lang in Nederland verblijven, waardoor ze de Nederlandse taal niet machtig zijn. Omdat deze kinderen in de coronatijd noodgedwongen thuisonderwijs hebben gekregen, is de taalachterstand bij hen groter geworden.

Een aantal studenten in Groningen wilde deze zomer graag hun maatschappelijke steentje bijdragen en deze kinderen ondersteunen bij hun taalontwikkeling. Daarom hebben ze zich als vrijwilliger aangemeld bij de voorleesactiviteit Zomerlezen van Humanitas.

Leesplezier voorop
Zomerlezen maakt deel uit van het Voorleesproject, een initiatief dat ruim tien jaar geleden is gestart. Voorleesvrijwilligers komen gedurende een jaar, wekelijks één uur over de vloer bij kinderen met een taalachterstand. Tijdens het bezoek wordt met de kinderen gepraat, worden ze voorgelezen, of wordt er om beurten met de kinderen gelezen. Ook wordt geprobeerd de ouders te betrekken bij geheel. Het leesplezier van de kinderen staat bij het project voorop. De ervaring leert dat de taalontwikkeling daarna vanzelf volgt.

Voorlezen met inachtneming van de coronaregels
In de periode dat het voorlezen bij de kinderen thuis niet mogelijk was, heeft het Voorleesproject het ‘online-voorlezen’ geïntroduceerd, waarbij er virtueel werd voorgelezen, via bijvoorbeeld Skype of Whatsapp. Zo was het mogelijk om de coronaregels in acht te nemen en 1,5 meter afstand te houden. Zowel de gezinnen als de vrijwilligers hebben dit enorm gewaardeerd.

Aanmelden als voorleesvrijwilliger?
Er zijn momenteel tien vrijwilligers die bij eveneens tien gezinnen, tot 1 september Zomerlezen. Ondanks dat dit een goed begin is, kan Humanitas niet aan de vraag voldoen. Op dit moment staan er nog tachtig kinderen op de wachtlijst die ook graag een voorleesmaatje willen. Humanitas is daarom op zoek naar voorleesvrijwilligers. Heeft u affiniteit met taal en wilt u kinderen helpen met hun taalontwikkeling? Maak dan één keer in de week een uurtje vrij om gezellig met een kind te lezen. U kunt zich aanmelden door te bellen naar het Meld- en informatiepunt van Humanitas via 050-312 60 00 of door te mailen naar mip.groningen@nullhumanitas.nl.

Gerelateerde berichten