Afbeelding1

Bitterzoet erfgoed in het KinderBoekenHuis
Onder de naam Bitterzoet Erfgoed besteden musea, erfgoedinstellingen en culturele en educatieve organisaties overal in stad en provincie Groningen de komende maanden aandacht aan het slavernijverleden van Groningen. In de vorm van tentoonstellingen bijvoorbeeld, maar ook middels kunst, lezingen, muziek, theater, spoken word, dans, film en nog veel meer. Zo ook in het KinderBoekenHuis te Winsum met de tentoonstelling: ‘Erfgoed der Koloniën in kinder- en jeugdboeken’.

Opening door rapper en wethouder
Op 2 april is de opening van de tentoonstelling ‘Erfgoed der Koloniën in kinder- en jeugdboeken’ in het KinderBoekenHuis in Winsum.
Het programma is als volgt:
11:00 uur Muziek, hapjes van over de hele wereld en ruimte voor ontmoetingen. Aandacht voor enkele uitgelichte kinderboeken op tafel. Mogelijkheid tot intekenen voor de boekbesprekingen.
13:00 uur Spoken Word optreden door Rapper Rayvano Sabajo en officiële opening door wethouder Eltjo Dijkhuis van gemeente het Hogeland.

Daarna is er ruime gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken, kinderboeken te bespreken en met elkaar in gesprek te gaan. Ieder is van harte welkom!

Meerstemmigheid
Bij het tot stand komen van de tentoonstelling is gezocht naar zoveel mogelijk meerstemmigheid: zo wordt de tentoonstelling ingericht samen met Groningers die door het verleden verbonden zijn aan uiteenlopende voormalige Nederlandse koloniën. Ook gesprekken met experts zoals kinderboekenschrijvers, the Black Archives, Discriminatie Meldpunt Groningen en mensen met roots in de voormalige koloniën zijn leidend geweest bij de voorbereidingen. Tijdens de opening worden wereldse lekkernijen klaargemaakt door leden en statushouders van de werkgroep ‘eten’.

Dynamische tentoonstelling
Het wordt een ‘dynamische tentoonstelling’ , een tentoonstelling die ontwikkelt en waarvan de organisatoren zelf ook blijven leren. Tijdens de opening worden mensen gevraagd om reacties te geven op de tentoonstelling (wat maakt het los), zodat deze reacties weer kunnen worden verwerkt in de tentoonstelling (dynamisch). Gasten kunnen hun visies direct neerzetten in een daarvoor bestemd boek tijdens de openingsdag op 2 april.

Boekbesprekingen
Tot en met 30 juli zijn er iedere zaterdagochtend vanaf 10 uur een boekbesprekingen. Boeken als: ‘De Wereld in’ een boek met tekeningen van Cornelis Jetses uit de serie van Ot en Sien, ‘Blond en Bruin’, ‘Pinkeltje’, ‘Onder van Heutsz’ en ´Anansi de Spin´ zijn slechts enkele van de boeken met verwijzingen naar ons gedeelde koloniale verleden die we in collectie hebben.
De boekbesprekingen worden gedaan door of in aanwezigheid van personen die een persoonlijk verhaal kunnen en willen koppelen aan een van de boeken uit onze collectie. Geïnteresseerden hiervoor kunnen zich op 2 april intekenen. Iedereen kan aanschuiven en meepraten.

De tentoonstelling is te zien tot 11 september 2022

Gerelateerde berichten