Eindexamenexpositie Klassieke Academie

Dertien afgestudeerde kunstenaars van Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen tonen hun eindexamenwerk van 5 t/m 23 juli tot bij Kunstlievend Genootschap Pictura aan de St.Walburgstraat 1 te Groningen.

Op de Klassieke Academie worden studenten in vijf jaar opgeleid tot beeldend kunstenaar door gerenommeerde docenten uit de kunstwereld. Het lesaanbod van klassieke vaardigheden in combinatie met eigentijdse expressie-theorieën komt tot uiting in de diversiteit van de tentoongestelde werken. Studenten komen vanuit heel Nederland naar de Klassieke Academie en meerdere afgestudeerden hebben succesvol deelgenomen aan landelijke televisieprogramma’s als de Nieuwe Vermeer, Project Rembrandt en Sterren op het Doek. Ook dit jaar is het afstudeerwerk van hoge kwaliteit en divers qua thema, techniek en invalshoek.

Alle dertien afgestudeerden hebben in de Masteropleiding hun eigen weg gevonden als beeldend kunstenaar. Zo legt Petra van der Wel de confrontatie vast met het verleden, in sfeervolle beelden die zij opdeed in een verlaten Groninger boerderij. Voor Joke Ganzevoort is het juist het stadse nachtelijke Groningen, het levendige toneel van nachtwinkels, rosse buurt en kroegen, maar waar ook isolement en uitsluiting op de loer liggen voor degenen aan het randje van de samenleving. De sensitieve portretten van Roelie Douw lijken dan het andere uiterste. Door de subtiele expressies maak je als kijker je eigen verhaal bij de geportretteerden en voelt het bijna als werkelijk contact. In de verstilde en vervreemdende omgevingen van Inge Peeze is soms een persoon aanwezig en soms niet. Dan is het alleen nog de suggestie dat er iemand was. Het menselijk element komt ook terug in het werk van Pleun Procee, maar zij is net zo goed gefascineerd door de stille overgang van dag naar nacht in het landschap, thuis op Terschelling. Marjet Visscher neemt de kijker mee het groen in, met wonderlijke vormen van planten, de lichtval op bladeren en bomen: omgevingen waarin je kunt verdwalen. Suze Osseman vangt in haar werk wat niet direct gezien wordt maar wel kan worden ervaren. Dromen, sprookjes en mythen, waar natuur samensmelt met allerlei materialen en technieken. Judith Nieuwhof toont naast haar dierschilderijen een aantal sculpturen, ook van dieren. Zij is vooral geïnspireerd door hun blik en dat geeft haar werk iets ontroerends. Michelle Mertens, zet ‘haar’ dieren krachtig en tegelijkertijd zacht en karaktervol neer, in een interessant spel van licht en schaduw. Licht, kleur en vooral sfeer is kenmerkend voor het werk van Roxana Castro-Kooi. Wat het onderwerp ook is, voor haar is belangrijk het moment te schilderen, expressief of juist met een fijne toets. Wil Bartels haar kleurrijke werk is toegespitst op citrusfruit, het geel en oranje spatten van de doeken. Mark de Kok gebruikt zijn kleurrijke en sprankelende palet vooral om de kijker te verleiden, met gebak maar ook met het onheilspellende van het dagelijks leven. Maarten Dalstra schildert zo ongeveer alles wat hij tegenkomt, maar het onderwerp zelf is voor hem minder van belang. Hij schildert snel en trefzeker, zolang de situatie maar een interessante kleur, reflectie, licht of chaos heeft.

Eindexamenstudenten 2023: Wil Bartels, Roxana Castro-Kooi, Maarten Dalstra, Roelie Douw, Joke Ganzevoort, Mark de Kok, Michelle Mertens, Judith Nieuwhof, Suze Osseman, Inge Peeze, Pleun Procee, Marjet Visscher, Petra van der Wel.
Openingstijden Kunstlievend Genootschap Pictura, St Walburgstraat 1 in Groningen: woensdag t/m zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Gerelateerde berichten