Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de gevolgen van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De herdenking is op het Martinikerkhof op donderdag 15 augustus vanaf 17:30 uur. Tijdens de bijeenkomst kan je compassie tonen met de slachtoffers van de Japanse bezetting en alle slachtoffers van geweld, onderdrukking en het verrichten van gedwongen arbeid in Nederlands-Indië.
Het programma duurt ongeveer een uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten in de Martinikerk met koffie, thee en een Indische snack. De herdenking en nazit zijn vrij toegankelijk. Je hoeft je niet aan te melden.
De herdenking is op het Martinikerkhof op donderdag 15 augustus 2024 vanaf 17:30 uur. U kunt dan de slachtoffers herdenken die zijn omgekomen tijdens de Japanse bezetting. En aandacht geven aan het gevoel van alle slachtoffers die hebben geleden door geweld, onderdrukking en gedwongen arbeid.
Het programma van de herdenking duurt ongeveer 1 uur. Er zijn 3 sprekers, een minuut stilte en een kranslegging. Burgemeester Koen Schuiling houdt een toespraak.
De herdenking in Groningen bestaat uit een drietal sprekers, afgewisseld met muziek, een minuut stilte en een kranslegging. Dit jaar begeleidt de Koninklijke Landmacht de herdenking met 4 militairen en een hoornblazer.
Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:
Openingsdans door Javaanse danseres;
Welkomstwoord door de dagvoorzitter;
Toespraak burgemeester Koen Schuiling;
Indische Onze Vader a capella gezongen;
1 minuut stilte;
Kranslegging door Dora Eissing
1e spreker: Joost van Bodegom
Muzikaal intermezzo;
2e en 3e spreker (gezamenlijk); Ietje Kailola en Tea Brachwitz-Kempa
Dankwoord door dagvoorzitter met korte toelichting op de optocht en de nazit in de Martinikerk.
Na de herdenking is er gelegenheid om na te praten in de Martinikerk met Indonesische lekkernijen. Daarnaast kunt u in de Martinikerk een expositie bekijken met persoonlijke verhalen van Indische en Molukse Groningers.
Dit jaar begeleidt de Koninklijke Landmacht met 4 militairen en een hoornblazer de herdenking. U kunt ook 2 jeeps uit de Tweede Wereldoorlog bekijken.
De herdenking en de nazit zijn openbaar voor iedereen. U hoeft zich daarvoor niet aan te melden.