Vrouwenstrijd GroningenGroningen maakt lawaai voor financiële onafhankelijkheid!
Op 8 maart, Internationale Werkende Vrouwendag, organiseert Comité Vrouwenstrijd Groningen om 19:00 een lawaaiprotest op de Grote Markt om financiële onafhankelijk voor vrouwen te eisen. Comité-woordvoerster Tika Leinenga: “Helaas is er, ook in Nederland, nog veel te doen voor volledige gelijkwaardigheid voor alle genders. Deze vrouwendag willen wij de nadruk leggen op werkende vrouwen en de aandacht richten op complete financiële onafhankelijkheid van alle vrouwen. Vandaag zien we nog veel discriminerend beleid als het gaat om bijvoorbeeld zwangerschapsverlof en de loonkloof. Daarnaast hebben nog steeds vele vrouwen dagelijks te maken met grensoverschrijdend gedrag, van nafluiten tot verkrachting. Dit kan zo niet langer.” Om onze strijd te concretiseren eisen wij het volgende:

Bestrijding van geweld tegen vrouwen
In onze maatschappij lopen vrouwen en mensen van de lhbti+ gemeenschap grote gevaren op straat, in hun leefomgeving en online. Deze gevaren uiten zich zowel fysiek als mentaal, maar er wordt nauwelijks actie genomen om dit tegen te gaan. Dit zorgt ervoor dat ernstige zaken als verkrachting, femicide en grensoverschrijdend gedrag in stand- en ongestraft blijven en daarom eisen wij:
– Maak voorlichting over respectvolle omgang en het respecteren van grenzen in alle lagen van onderwijs onderdeel van het curriculum.
– Berecht femicide op dezelfde manier als een haatmisdrijf.
– Betere structurele financiering van sociaal werk in de wijk en proactieve slachtofferhulp  van (seksuele) mishandeling.
– Ongewenste seks is verkrachting, bestraf het ook zo.

Verbetering van leefomstandigheden
Een groot deel van menselijkheid ontbreekt er in verschillende wetten en zorginstellingen, dat zorgt ervoor dat verschillende mensen zich niet gehoord of begrepen voelen. Vaak loopt dit samen met belangrijke zaken die zo snel mogelijk behandeld moeten worden, maar door wachttijden en bedenktijden worden de mensen onnodig lang niet behandeld. Wat tot veel frustratie, verdriet en onmacht leidt, dit moet opgelost worden door verkorting en afschaffing van deze tijden. Daarom eisen wij:

– Schaf de bedenktijd voor abortus af.
– Ouderschapsverlof verlengen naar minstens zes maanden voor beide ouders.
– Structurele financiering van transzorg om de wachttijden te verkorten.
– Kosteloze toegang tot menstruatieproducten in openbare toiletten.

Financiële onafhankelijkheid
Er moeten gelijke kansen en gelijke rechten mogelijk gemaakt worden voor de burgers, want financiële onafhankelijkheid moet overal te wereld mogelijk zijn. En zeker in een land als Nederland. Deze onafhankelijk moet gestimuleerd en gesubsidieerd worden door de staat, zodat de kosten als eigen risico, menstruatie producten en de kinderopvang niet gedwongen van het huidige minimum hongerloontje af gehaald moet worden. Daarom eisen wij:

– Maak kinderopvang 100% gratis.
– Verhoog het minimumloon naar 14 euro per uur, maak loondiscriminatie strafbaar.
– Afschaffing van het eigen risico, anticonceptie en menstruatieproducten toevoegen aan het basispakket.

Gerelateerde berichten