Na 537.380 gedeelde maaltijden in 7 jaar tijd slaat Thuisafgehaald een nieuwe weg in. Thuisafgehaald heet vanaf vandaag Thuisgekookt. Een naam die zowel het halen als brengen van maaltijden omvat én waardoor iedereen zich aangesproken voelt. Of je nu thuiskok bent, afhaler van losse maaltijden of van een abonnement waarbij een thuiskok 1x per week een versgekookte maaltijd bij je langs komt brengen. Thuisgekookt gaat niet alleen om het delen van eten maar vooral ook om het delen van een ontmoeting. Deze twee dingen staan daarom centraal in het logo. Samen met het vernieuwde logo moet de nieuwe naam duidelijker maken waar Thuisgekookt echt voor staat: Aandacht voor eten, steun voor elkaar.
‘In de afgelopen jaren hebben wij een duidelijke transitie doorgemaakt’, zegt directeur Stéphanie van Gerven. ‘We merken al een tijd dat onze naam de lading niet meer dekt. De afgelopen jaren zijn we ons steeds meer gaan inzetten voor doelgroepen in een kwetsbare positie. Hier horen nieuwe diensten bij, zoals bijvoorbeeld de abonnementen. Hierbij zoeken we een vaste thuiskok die precies bij iemands’ dieetwensen, karakter en passies past en waarbij de maaltijden vaak ook worden thuisgebracht. In het afgelopen jaar bevond 80% van de mensen die wij via Thuisafgehaald hielpen zich in een kwetsbare positie. Mede hierdoor werd ruim 55% van de maaltijden thuisgebracht. Dagelijks merkten we dat de doelgroep die wij het liefst willen bereiken zich niet aangesproken voelt door de naam Thuisafgehaald. “Laat maar, ik kan niet meer afhalen, dus het is niet voor mij!” Met de naam Thuisgekookt, begrijpt juist die doelgroep beter dat dit iets is dat hen kan helpen.’
Over Thuisgekookt
Thuisgekookt laat buurtgenoten elkaar ontmoeten door het delen van eten. Niet iedereen vindt het leuk om te koken en soms lukt het niet om (iedere dag) een lekkere, verse en vooral gezonde maaltijd voor jezelf te maken. Sommige mensen koken juist heel graag en maken met plezier ook maaltijden voor anderen. Thuisgekookt brengt deze mensen bij elkaar. Wie niet kan of wil koken kan een maaltijd bij een buurtgenoot afhalen of thuisgebracht krijgen en leert meteen iemand uit de buurt kennen. Er zijn ruim 12.500 thuiskoks aangesloten en er worden per jaar ruim 50.000 maaltijden gedeeld.
Thuisgekookt maakt veel vaste afspraken tussen mensen die – vanwege hun gezondheid – niet meer (iedere dag) voor zichzelf kunnen koken. Bijvoorbeeld een mevrouw van 92 die moeite heeft met koken, waarvoor iemand in diezelfde straat dan 1, 2 of soms zelfs 3 keer in de week een bordje meer kookt. Een uitkomst in de huidige maatschappij waarin het de bedoeling is dat we langer thuis blijven wonen en meer gebruik maken van ons eigen netwerk. Omdat buurtgenoten elkaar meerdere keren per week zien ontstaat een band, waardoor ook vaak andere klusjes worden opgepakt en waardevolle contactmomenten worden gerealiseerd.
Thuisgekookt werkt in 2020 samen met 9 focusgemeenten: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch, Groningen, Nijmegen, Nieuwegein, Vlaardingen & Delft. Zij financieren de uren voor het maken van de juiste matches en extra activiteiten om Thuisgekookt daar verder te laten groeien. We zijn alleen in deze gemeenten echt actief; in alle andere gemeenten mag het platform gebruikt worden (wij geloven in de kracht van delen), maar ondersteunen wij verder niet. We zijn vooral in de focusgemeenten goed vertegenwoordigd.
Meer weten? Kijk op thuisgekookt.nl voor meer informatie of om je aan te melden. Ook is het mogelijk direct losse maaltijden te bestellen!